Singles Day is van oorsprong een Chinese feestdag en staat ook wel bekend als ‘vrijgezellendag’, of Guanggun Jie in het Chinees. De feestdag wordt jaarlijks in China gevierd op 11 november (11-11). Op Singles Day wordt het vrijgezellenleven gevierd. Daarmee is het een soort tegenhanger van Valentijnsdag. Sinds 2009 is Singles Day in China een officiële (online) verkoopdag, waarop vrijgezellen traditiegetrouw met elkaar de karaokebar induiken om de onafhankelijke status van het vrijgezelle bestaan te vieren.

Ondanks dat Singles Day in Nederland nog in de kinderschoenen staat, is deze dag een dag vol (online) kortingen. Net zoals Black Friday en Cyber Monday. Winkeliers spelen handig in op de koopgekte en de datum waarop de dag valt, door kortingen te geven die beginnen vanaf 11%. Kijkend naar de populariteit die Black Friday de afgelopen jaren heeft gewonnen, is het niet gek dat ook Singles Day naar Nederland komt overwaaien. In China breekt Alibaba jaar op jaar de omzetrecords. Het duurt niet lang meer voordat Singles Day ook in Nederland doorbreekt.

Wat is Singles Day nog meer?

Singles Day is meer dan alleen een dag om met korting te winkelen. Online worden weliswaar ontzettend veel Singles Day deals aangeboden, maar het gaat om meer dan alleen voordelig shoppen. In China worden grote vieringen gehouden en festivals georganiseerd, allemaal ter ere van het vrijgezelle bestaan. Ben je nog student? Dan heb je met Singles Day in ieder geval één extra vrije dag te pakken. En ga je (alleen) uiteten op Singles Day? Dan krijg je een speciaal menu en krijg je een fikse korting op je rekening!